Wednesday, August 12, 2015

Spuma de capsuni vegetala (din apa de naut)

Nu aş fi crezut că putem face deserturi incredibile cu un ingredient mai puţin obişnuit… şi anume APĂ DE NĂUT (aquafaba).
Această spumă de căpşuni cu apă de la năut este identică la gust cu spuma de căpşuni făcută din albuş de ou pentru că de fapt bezeaua rezultată din apă de năut are exact aceeaşi consistentă şi acelaşi gust ca bezeaua de ou.
Incredibil dar adevărat! Până acum am încercat 3 reţete cu această apă de năut extraordinară: bezele, macarons şi spumă de căpşuni, toate vegetale. Bineînţeles, curiozitatea mă îndeamnă să încerc şi alte reţete cu această apă de năut şi pe măsură ce le voi încerca şi în funcţie de rezultate voi pune şi pe blog reţetele. Până una alta eu sunt foarte, foarte încântată de apa de năut.
 
Un singur lucru trebuie să avem în vedere atunci când dorim să facem un desert cu apă de năut: atunci când cumpărăm conservă de năut să ne uităm la conţinutul de sare, acesta să fie cât mai mic, altfel deserturile vor fi sărate. Până acum eu am găsit cel mai mic gramaj de sare 0,31. În general conservele bio au mai puţină sare, sunt foarte bune şi cele de la dm.
Se consideră că 3 linguriţe de apă de năut echivalează cu un albuş de ou.

Pentru această reţeta avem nevoie de:
  • 150 ml apă de năut
  • 300 gr căpşuni
  • 200 gr zahăr

Cum procedăm:
Batem apa de năut cu mixerul la viteză mică. După 2-3 minute acasta începe să formeze spumă. Mărim viteză mixerului. Când spuma prinde consistenţă, adăugăm câte puţin zahăr, în ploaie şi mixăm până se topeşte. Obţinem o bezea fermă şi astfel putem adaugă căpşunile pe care le-am strivit cu o furculiţa. Amestecăm compoziţia cu o paletă. Dacă dorim ornăm cu frunze de mentă şi perle de zahăr. Se serveşte rece.
Poftă bună!

4 comments:

  1. Arata foarte bine. Data viitoare cand merg la cumparaturi voi avea grija sa cumpar si naut la conserva/borcan. Poate era bine sa faci cateva fotografii si din prim plan, mai de aproape, pentru a se observa textura, consistenta subiectului. (eventual fara floare) De exemplu (plus o alta idee pentru desert): http://www.ashleyneese.com/mango-chia-pudding/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iulia, cand cumperi conservele de naut sa te uiti neaparat la continutul de sare. In general cele bio au mai putina sare. Iti vine sa crezi ca aceasta spuma este facuta din apa de naut? Aaa si inca ceva: citeam ca se poate face si cu apa de la fasole, voi incerca si in aceasta varianta. Deja mi-am facut o lista cu deserturi pe care vreau sa le testez cu aceasta apa de naut. Pupici

      Delete
  2. Si daca ar fi sa fac acasa apa de naut, oare cum ar trebui sa procedez?
    Stiu ca nautul (ca si fasolea sau soia), trebuie lasat la inmuiat/incoltit inainte de a fi gatit. Apa aceea se arunca. Unii arunca si prima apa in care a fiert. Sa folosesc oare a doua apa de fierbere? Si oare cata apa la ce cantitate de naut sa pun?

    ReplyDelete
  3. Buna ziua.Reteta este delicioasa cu o singura precizare.Nu este necesar asa o cantitate de zahar.Se poate si cu mai putin.Eu m-am deranjat la burta punand asa mult zahar cat scrie.As preciza ca zahar sa fie dupa gustul fiecaruia.Multumesc!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...