Avem nevoie de:
- 750 gr făină
- 60 gr zahăr
- 100 gr unt topit
- 2 ouă
- 300 ml lapte călduţ
- 28 gr drojdie uscată
Pentru uns şi ornat:
- zahăr
- unt topit
- miere
- nucă măcinată
- fistic nesărat măcinat
- nuca de cocos
Cum procedăm:
Amestecăm drojdia cu laptele călduţ şi lăsăm 10 minute ca drojdia să se dizolve. Adăugăm această compoziţie în vasul cu făină. Amestecăm bine untul topit cu ouăle şi zahărul, apoi le adăugăm şi pe acestea în vasul cu făina. Frământăm un aluat elastic şi-l lăsăm acoperit la dospit timp de 1 ora, într-un loc călduţ şi ferit de curenţi. Între timp ne ocupăm de măcinat nuca şi fisticul. După ce aluatul a crescut începem să formăm cozonacii. Luăm cam un sfert din aluat şi-l rulăm în formă de şnur, potrivit. Ungem sucitorul bine cu ulei, apoi rulăm încet aluatul, având grijă să-l lipim la capete. Aluatul este destul de fragil şi se poate rupe, dacă se întâmplă aceasta lipim cu o bucăţică de aluat. După ce am rulat aluatul, presăm sucitorul, rulând, astfel încât inelele să fie aproape unite. După această etapă, ungem colacul cu unt topit, apoi îl presarăm cu zahăr şi-l dăm la cuptorul preîncălzit pentru 15 minute. Sucitorul nu trebuie să stea direct pe tava ci ideal este ca mânerele acestuia să stea sprijinite pe o tavă. Eu am improvizat şi până la urmă am găsit soluţia ideală. După cele 15 minute (deja colacul trebuie să fie rumenit), îl scoatem din cuptor şi-l ungem cu miere, apoi îl dăm prin nuca măcinată şi-l dăm din nou la cuptor pentru 5 minute. Procedăm aşa şi cu ceilalţi colaci, folosind fistic sau nuca de cocos.
Cu aceste ingrediente am făcut 4 cozonaci, 2 cu nuca, 1 cu fistic şi 1 cu nuca de cocos. Toţi sunt delicioşi.
Poftă bună!
Vai Simi, arata foarte bine acest cozonac unguresc cu nuci si fistic pe deasupra. Poate ar fi fost bine ca in loc de ornament sa pui niste nuci in loc de flori!?
ReplyDeleteDe exemplu: http://thumbs.dreamstime.com/z/kurtos-kalacs-19381341.jpg
Multumesc, draga Iulia. Da, ar fi fost o idee foarte buna si chiar m-am gandit la nuci dar nu am avut. In schimb vezi avantajul de a avea flori in balcon? ;)
ReplyDeleteChère Simona !
ReplyDeleteMe voilà un peu de retour chez toi et je découvre (entre autre) cette délicieuse recette que je ne connaissais pas et ces belles photos (avec en plus de si jolies fleurs :))
Bravo pour les explications en photos, ainsi j'ai tout bien compris ;-)
Merci et @ bientôt !
Sandy de cuisinetcigares
http://www.cuisinetcigares.com/
Chère Sandy,
DeleteMerci beaucoup pour ton message. L’avantage d’avoir des fleures en balcon c’est que parfois elles décorent joliment les plats :-)
Il y a une forme spéciale pour faire ce gâteau en forme cylindrique, mais, comme je ne l’ai pas, j’ai improvisé. Ce gâteau est très populaire surtout en Transylvanie, le centre du Roumanie.
A bientôt!