Avem nevoie de:
Pentru blaturile de bezea:
- 12 albuşuri (6 + 6 albuşuri)
- 400 gr zahăr (200 gr + 200)
- 400 gr nuca măcinată (200 gr + 200)
- 12 gălbenuşuri
- 250 gr zahăr pudră
- 3-4 pliculeţe de ness
- 250 gr unt moale
- opţional câteva picături de esenţă de cafea
Cum procedăm:
Încălzim cuptorul la 170 C.
Facem primul blat din 6 albuşuri, 200 gr zahăr şi 200 gr nuca.
Pentru început mixăm albuşurile la viteză mică. După ce acestea prind consistentă, le mixăm cu viteză mai mare şi adăugăm câte puţin zahăr « în ploaie ». Obţinem o bezea tare şi lucioasă. În această bezea adăugăm nuca măcinată în mici reprize, încorporând-o uşor cu ajutorul unei palete. Compoziţia rezultată o punem în tava mare clasică de la cuptor, tapetata cu hârtie de copt. Lăsăm la cuptor pentru aprox. 18 minute. Dar atenţie, în funcţie de cuptor, blatul se coace mai repede sau mai greu; trebuie să supravegheaţi deoarece bezeaua se poate arde repede. După ce blatul este copt, îl scoatem şi îl punem o foaie de copt curată sau pe o suprafaţă netedă, cu faţă în jos, apoi umezim puţin foaia de copt cu apă pentru a fi mai uşoară desprinderea ei de pe blat.
La fel procedăm şi cu a doua foaie.
Le lăsăm la răcit.
Pentru cremă:
Mixăm gălbenuşurile cu zahărul până când acestea devin deschise la culoare şi îşi măresc volumul. Această compoziţie o putem fierbe în două feluri: fie pe bain marie aprox.30 de minute, fie direct pe aragaz timp de 5-6 minute, la foc foarte mic. Eu am ales a doua variantă din lipsă de timp. Deci punem crema pe foc mic şi amestecăm continuu (eu am folosit mixerul) pentru a evita ca aceasta să se transforme în omletă.
Crema de ouă o lăsăm la răcit.
Mixăm untul cu ness-ul dizolvat puţin în apă. Amestecăm untul cu crema răcită. Ungem un blat cu crema de ness apoi punem al doilea blat. Prăjitura o lăsăm la frigider pentru câteva ore până când crema se întăreşte.
O putem orna cu boabe de cafea din ciocolată.
Poftă bună!
Buna simonica foarte buna este prajiturica felicitari
ReplyDeleteMultumesc :-)
DeleteDa, aceasta prajitura este atat de buna incat ar avea loc in cea mai simandicoasa cofetarie.
Draga Simona, dupa Tosca am incercat si aceasta prajitura si mi-a reusit intocmai cum ai prezentat-o in pozele apetisante. A avut mare succes, invitatii mi-au cerut reteta. Avand un cuptor mai mic, am adaptat cantitatile pentru 10 oua. Trebuie rabdare si putina indemanare pentru indepartarea hartiei de copt de pe blat dar a functionat trucul cu umezirea hartiei de copt. Recomand cu incredere, este cea mai fina crema de unt pe care am mancat-o vreodata. Multumesc!
ReplyDeleteDraga Adriana, iti multumesc pentru vizita si apreciere. Ma bucur foarte mult ca prajitura a iesit bine si ca a avut succes. Este o idee foarte buna sa adaptam cantitatile in functie de ustensilele pe care le avem sau in functie de cuptor. Intr-adevar, trebuie rabdare atunci cand lucram cu foile de bezea, pentru ca sunt fragile si se pot crapa usor. Insa merita incercata aceasta prajitura. Imi amintesc cate emotii am avut cand am facut prima data aceasta prajitura, pentru ca mi se parea complicata, tocmai din cauza blaturilor de bezea. Dar am avut bucuria sa-mi iasa din prima.
DeletePot spune ca este o prajitura exceptionala iar combinatia de bezea cu nuca si crema de ness este preferata mea. Ii multumesc Nelei, scumpa mea prietena pentru aceasta prajitura minunata.
Te mai astept cu drag.