Thursday, August 13, 2015

Macarons vegetali din aquafaba (din apa de naut)

Spuneam în reţeta precedentă de această descoperire uimitoare (pentru mine), de apa de năut din care putem face deserturi impresionante. Reţeta am preluat-o de aici şi am respectat-o întocmai, pentru că uneori în patiserie trebuie să respectăm ingredientele şi gramajele pentru reuşită.
În ceea ce priveşte umplutura, am optat pentru o cremă ganache făcută din ciocolată neagră şi smântână de soia. Macaronii sunt destul de dulci, de aceea ar merge foarte bine umpluţi şi cu o un gem mai acrişor, data viitoare voi încerca şi în această variantă.
Avem nevoie de:
  • 140 gr migdale măcinate fin (făină de migdale)
  • 125 gr zahăr pudra
  • 100 ml apă de năut obţinut din 280 ml apă de năut nesărat redus
  • 105 gr zahăr
Crema ganache:
  • 100 ml frişcă lichidă de soia
  • 200 gr ciocolată neagră
  • 2-3 picături esenţă de rom
Cum procedăm:
Punem 280 ml apă de năut într-o crăticioara pe foc mediu şi o lăsăm să scadă până rezultă 100 ml. Am cronometrat şi a durat 20 de minute şi la mine, că în reţeta originală. Lăsăm lichidul să se răcească complet.
Între timp putem să pregătim materialele necesare în timpul coacerii. Dacă nu sunteţi obişnuiţi să lucari cu poşul, procedati ca mine. Luăm o formă rotundă (mărimea care ne place) pe care o folosim pentru a desena cercurile în care vom pune compoziţia cochiliilor de macarons. Atenţie, lăsaţi spaţiu între cercuri. Asiguraţi-va ca cercurile să le desenaţi pe partea opusă coacerii, altfel mina de creion se ia pe macarons.
Începem să lucrăm la macarons…
În primul rând cernem foarte bine (într-o sită sau strecurătoare fină) zahărul pudră cu făina de migdale. Eu am cernut-o de 3 ori.
Începem să mixăm la viteză mică apa de năut. După 2-3 minute observăm cum începe să se formeze puţină spumă. Continuăm să batem până obţinem o bezea consistentă. Adăugăm zahăr în reprize mici şi mixăm continuu până când zahărul este complet topit. După ce am făcut bezeaua, adăugăm jumătate din mixul de migdale cu zahăr pudră şi amestecăm cu paleta până omogenizăm compoziţia. Adăugăm şi restul de mix şi amestecăm bine. După această etapă începem aşa zisul procedeu « macaronage »; amestecăm cu paleta compoziţia pentru a elimina cât mai mult aerul din compoziţie. Eu am amestecat de 40 de ori. După această etapă punem compoziţia în pos şi începem să formăm macaronii… Dacă doriţi macaroni cu model, puteţi presăra zahăr colorat, mac, susan, ce va place. Eu am ornat câţiva cu mac şi inimioare de zahăr. După ce i-am format, luăm tavă şi o trântim de masă de 2-3 ori pentru a elimina eventualele bule de aer. Macaronii formaţi îi lăsăm 2 ore la « uscat ». după 2 ore preîncălzim cuptorul la 80 C. Atenţie mare la cuptor! Dacă temperatura este prea mare macaronii se vor deforma. Eu i-am lăsat 40 de minute. După ce aceştia sunt gata, stingem cuptorul şi-i lăsăm în cuptorul închis timp de 15 minute, apoi încă 15 minute în cuptorul cu uşa deschisă. Astfel macaronii nu vor crăpa.
Pentru crema ganache punem frişcă împreună cu ciocolata şi esenţa într-o cratiţă la foc mediu, până când ciocolată se topeşte complet. Amestecăm bine şi lăsăm compoziţia la răcit. Apoi o mixăm cu mixerul, crema se va îngroşa. Cu ajutorul posului punem crema de ciocolată în centrul unei cochilii de macarons, apoi închidem cu cealta.
Am obţinut 38 macarons. În prima tură am făcut macaronii foarte mici, în a două i-am făcut puţin mai mari.
Sunt delicioşi!
Poftă bună!





4 comments:

  1. Par a fi foarte delicioasa. Voi incerca si eu, te rog sa-mi aduci aminte :), musai vreau si eu. Penultima fotografie este mai frumoasa. In ultima fotografie, florile distrag prea mult atentia de la subiectul principal care este prajitura.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iulia, ce fel de cuptor ai? Ideal este sa fie electric, daca nu este mai greu sa-i faci, la foc foarte foarte mic si cu usa intredeschisa dar nu garantez ca vor iesi… Oricum, poate incerci.

      Delete
  2. Replies
    1. Salut!
      Da, aceste macarons se coc la o temperatura mica, 80° C.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...