Thursday, January 17, 2019

Pastitsio (lasagna grecească). Pastitsio (Lasagne grecque). Pastitsio (Greek Lasagna)

Pastitsio este un fel de budincă de paste cu carne tocată, similară cu lasagna, foarte apreciată și populară în Grecia. Un strat de carne între două straturi de paste, totul acoperit cu un sos alb cremos fac ca acest preparat să fie delicios, reconfortant și sățios.

Se poate servi caldă sau rece, eu o prefer întotdeauna caldă alături de salată verde.

Ingrediente pentru pastitsio:


  • 150 ml ulei de măsline
  • 1 ceapă tocată
  • 500 g carne de vită tocată
  • 250 ml de concentrat de tomate
  • 1 lingură pastă de roșii (nu am pus)
  • ½ lingurită zahăr (nu am pus)
  • 3 linguri de pătrunjel tocat fin
  • 1 praf de scortisoară măcinată (opțional)
  • 1 albuș
  • 100 g de brânză Kefalograviera sau cheddar rasă (50 gr pt carne + 50 gr pt sosul bechamel)
  • 300 g de paste de tip macaroane sau ziti
  • 50 g unt tăiat în bucăţi, plus puțin pentru tavă
  • 2 linguri pesmet 
  • 225 g brânză Gruyère răzuită
  • sare și piper
  • sos bechamel


Ingrediente pentru sosul bechamel:

  • 500 ml de lapte
  • 50 g de unt
  • 4 linguri făină
  • 1 praf de nucşoară
  • 4 linguri smantană groasă (opțional)
  • 3 gălbenușuri ușor bătute
  • sare și piper alb
  • 50 gr brânză cheddar rasă


Prepararea sosului bechamel:

Infierbântăm laptele.
Topim untul într-o cratiţă antiaderentă, adăugăm făina cernută și gătitim timp de 1 minut, amestecând constant. Turnăm treptat laptele fierbinte amestecând continuu pană când sosul este omogen. Dacă apar cocoloașe, strecurăm sosul și-l turnăm într-o altă cratită. Punem cratița la foc mediu și fierbem sosul aproximativ 15 minute, amestecând constant, pană când sosul este omogen și se îngroașă. Luăm de pe foc și condimentăm cu nucşoară, sare și piper alb. Pentru ca sosul să fie mai consistent, adăugam 3 gălbenuşuri. Pentru un sos mai cremos, adăugam puţină smântână. La final încorporam 50 gr brânză cheddar rasă.

Preparare pastitsio:

Încălzim 120 ml de ulei de măsline într-o cratiţă mare. Călim ceapa timp de 5 minute la foc mic, amestecând constant.
Dăm focul la mediu, adaugăm carnea tocată și o prăjim 10-15 minute, amestecând constant cu o lingură de lemn pentru a separa bucăţile de carne. Adăugam concentratul și pasta de roșii, zahărul, pătrunjelul și eventual scorțișoara. Condimentăm cu sare și piper, scădem focul la mic și gătim cca 15-20 de minute: lichidul trebuie să se reducă bine. Luăm de pe foc și lăsăm să se răcească 5 minute. Adăugăm albușul și 50 de grame de cheddar, apoi ajustăm condimentarea, dacă este necesar.
Fierbem pastele conform indicațiilor de pe pachet: acestea trebuie să fie al dente. Le scurgem, adăugăm untul, amestecăm și lăsăm la răcit. Amestecăm pastele răcite cu brânza rasă gruyère.
Preîncălzim cuptorul la 180 ° C. Ungem cu unt un vas mare, apoi presărăm pesmet. Așezăm un strat de paste, apoi punem amestecul de carne. Acoperim cu pastele rămase și turnăm sosul bechamel. Se coace aproximativ 1 oră, pană când gratinul devine brun auriu. Lasăm să se răcească timp de 15 minute, apoi servim în porții.
Poftă bună!

Pastitsio (Lasagne grecque)


Ingrédients pour Pastitsio :

  • 15 cl d’huile d’olive
  • 1 oignon haché
  • 500 g de viande de bœuf hachée
  • 25 cl de coulis de tomates
  • 1 cuil. à soupe de concentré de tomates (je n'ai pas mis)
  • ½ cuil. à café de sucre en poudre (je n'ai pas mis)
  • 3 cuil. à soupe de persil plat finement ciselé
  • 1 pincé de cannelle moulue (facultatif)
  • 1 blanc d’œuf
  • 100 g de kefalograviera râpé ou de cheddar râpé (50 gr pour le mélange de viande + 50 gr pour le sauce béchamel) 
  • 300 g de pâtes en tubes, type macaronis ou ziti
  • 50 g de beurre en morceaux plus un peu pour le plat
  • 2 cuil. à soupe de chapelure fine
  • 225 g de gruyère râpé
  • sel et poivre


Ingrédients pour la Sauce Béchamel :

  • 50 cl de lait
  • 50 g de beurre
  • 4 cuillères à soupe de farine
  • 1 pincée de noix muscade râpée
  • 4 cuil. à soupe de crème fraîche épaisse (facultatif)
  • 3 jaunes d’œufs légèrement battus
  • sel et poivre blanc
  • 50 gr de fromage cheddar râpé 


Préparation Sauce Béchamel :

Versez le lait dans une petite casserole. Portez à ébullition, puis retirez du feu. Faites fondre le beurre dans une casserole antiadhésive, ajoutez la farine tamisée et cuire 1 minute en remuant régulièrement. Versez progressivement le lait chaud sans cesser de remuer, jusqu’à ce que le mélange soit lisse. Si des grumeaux apparaissent, filtrez la sauce et versez-la dans une autre casserole. Remettrez la casserole sur feu moyen, et faites cuire environ 15 minutes sans cesser de remuer, jusqu’à ce que la sauce soit lisse et épaisse. Retirez du feu et assaisonnez de noix muscade, de sel et de poivre blanc. Pour enrichir la sauce, ajoutez 3 jaunes d’œufs. Pour une sauce plus onctueuse, ajoutez de la crème fraîche épaisse. Finalement, incorporez 50 gr de fromage cheddar râpé.

Préparation Pastitsio :

Faites chauffer 12 centilitres d’huile d’olive dans une grande casserole. Faites suer l’oignon 5 minutes à feu doux en mélangeant régulièrement.
Montez à feu moyen, ajoutez la viande de bœuf et faites rissoler 10 à 15 minutes, en remuant régulièrement avec une cuillère en bois pour séparer les morceaux de viande. Incorporez le coulis et le concentré de tomates, le sucre, le persil plat et, éventuellement la cannelle. Salez, poivrez, baissez le feu au minimum et laissez mijoter 15 à 20 minutes : le liquide doit avoir bien réduit. Laissez refroidir 5 minutes hors du feu. Incorporez le blanc d’œuf et 50 grammes de cheddar, puis rectifier l’assaisonnement si nécessaire.
Faites cuire les pâtes à l’eau bouillante salée suivant les indications de l’emballage : elles doivent rester al dente. Égouttez-les, ajoutez le beurre, mélangez et laissez refroidir. Mélangez les pâtes refroidies avec le gruyère râpé.
Préchauffez le four à 180⁰C (th.6). Beurrez un grand plat à four, puis saupoudrez-le de chapelure, ajoutez la moitié des pâtes, puis surmontez de la préparation à la viande. Recouvrez du reste des pâtes, puis nappez de béchamel. Enfournez environ 1 heure, jusqu’à ce que le gratin soit bien doré. Laissez tiédir hors du four 15 minutes, puis servez-le en parts.
Bon appétit !

Pastitsio (Greek Lasagna)


Ingredients:

  • 150 ml of olive oil
  • 1 chopped onion
  • 500 g minced beef
  • 250 ml of concentrated tomato
  • 1 tablespoon tomato paste (I didn't put)
  • ½ teaspoon sugar (I didn't put)
  • 3 tablespoons finely chopped parsley
  • 1 pinch of ground cinnamon (optional)
  • 1 egg white
  • 100 g of grated Kefalograviera cheese or cheddar (50 gr for the meat mixture + 50 gr for bechamel sauce)
  • 300 g pasta macaroni or ziti
  • 50 g butter cut into pieces, plus a little for the tray
  • 2 tablespoons breadcrumbs
  • 225 g grated Gruyère cheese
  • salt and pepper
  • bechamel sauce


Ingredients for bechamel sauce:

  • 500 ml of milk
  • 50 g butter
  • 4 tablespoons flour
  • 1 pinch of grated nutmeg
  • 4 tablespoons thick cream (optional)
  • 3 egg yolks
  • salt and white pepper
  • 50 gr grated cheddar cheese


Bechamel sauce Preparation:

Heat the milk.
In a non-stick pan melt the butter, add the sifted flour and cook for 1 minute, stirring constantly. Gradually pour the hot milk stirring continuously until the sauce is homogeneous. If there are lumps, strain the sauce and pour it into another saucepan. Put the pan over medium heat and boil the sauce for about 15 minutes, stirring constantly, until the sauce is homogeneous and thickens. Remove from the heat and season with nutmeg, salt and white pepper. To make the sauce more consistent, add 3 yolks. For a creamier sauce, add a little cream fraiche. Finally, add 50 gr of grated cheddar and mix well.

Pastitsio Preparation:

Heat 120 ml of olive oil in a large saucepan. Fry onion for 5 minutes over low heat, stirring constantly.
Rise to medium heat, add the minced beef and fry for 10-15 minutes, stirring constantly with a wooden spoon to separate the pieces of meat. Add the concentrate and tomato paste, sugar, parsley and eventually cinnamon. Season with salt and pepper, reduce heat to low and simmer for about 15 to 20 minutes: the liquid should reduce well. Remove from heat and allow to cool for 5 minutes. Add egg whites and 50 grams of cheddar, then adjust seasoning if necessary.
Cook the pasta according to the instructions on the package: they should remain al dente. Drain them, add butter, mix and let cool. Mix the cooled pasta with the grated gruyère cheese.
Preheat oven to 180 ° C. Grease a large bowl with butter, then sprinkle breadcrumbs. Place a layer of pasta, spread, then add the meat mixture, spread. Cover with the remaining pasta and pour the bechamel sauce. Bake for about 1 hour, until the gratin turns golden brown. Allow to cool for 15 minutes, then serve in portions.
Enjoy!































1 comment:

  1. https://ieltsonlinecoaching.in/ielts-punctuations-rules/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...