Monday, 7 December 2015

Tort cu smochine si dovleac de post

Mi-a pălcut atât de mult tortul de smochine şi dovleac încât mi-am dorit să-l refac, însă în varianta de post. Am găsit şi ultimele smochine proaspete, deşi puţin cam ofilite, dar m-am bucurat că le-am avut. Reţeta este inspirată din revista « Sweet Dreams ».
De data aceasta am înjumătăţit cantităţile pentru că am vrut un tort mai mic. Am folosit o formă detaşabilă de 18 cm.

Avem nevoie de:
Pentru blat:
  • 125 gr pastă de migdale
  • 20 gr ciocolată neagră tocată
  • 1 păstaie vanilie
  • 2 gr sare
  • ½ avocado
  • 175 gr zahăr brun
  • 12,5 ml sirop de arţar
  • 62,5 ml lapte de soia
  • 12,5 ml ulei de rapiţă
  • 125 gr făină
  • 2,5 g praf de copt
  • 75 gr nuci pecan
Pentru jeleul de smochine:
  • 125 gr smochine
  • 25 ml vin Porto
  • 12,5 g zahăr
  • 0,65 gr agar-agar
Pentru crema de dovleac:
  • 75 gr zahăr
  • 310 gr piure de dovleac
  • 500 gr frişcă lichidă de soia
  • 3 gr agar agar
Pentru glazură:
  • 250 ml frişcă lichidă de soia
  • 100 gr unt de cacao
  • 1 lingură zahăr
  • 1 plic ness
  • 1,5 gr agar agar
Pentru ornat:
  • fulgi de migdale (sau de ovăz)
  • 1 lingură zahăr
  • puţin ulei
  • opţional smochine şi nuci pecan

Cum procedăm:
Încălzim cuptorul la 175C. Într-o crăticioară, pe foc mic amestecăm pasta de migdale, ciocolata tocată, seminţele de la vanilie, sarea. Amestecăm şi omogenizăm. Adăugăm şi zahărul, siropul de arţar, laptele de soia, uleiul; omogenizăm bine şi punem compoziţia deoparte şi lăsăm să se răcească puţin. Adăugăm şi avocado, pasat. Amestecăm făina cu praful de copt, apoi adăugăm treptat în compoziţia lichidă de ciocolată. Punem acestă compoziţie într-o tavă rotundă detaşabilă de 18 cm, a cărei baze o tapetăm cu foaie de copt. Pereţii îi ungem cu ulei. Deasupra aluatului aşezăm nucile pecan. Dăm la cuptor pentru 30 de minute.
Jeleul de smochine:
Punem praful de agar agar la înmuiat în 2 linguri de apă rece.
Spălăm smochinele şi le tăiem codiţa. Le tocăm cubuleţe mici. Într-o crăticioara punen vinul Porto, zahărul şi agar-agarul. Adăugăm smochinele şi lăsăm cât să se topească zahărul şi să se înmoaie fructele (3-4 minute).
Acest jeleu îl punem peste blatul răcit.
Crema de dovleac :
Praful de agar-agar îl punem la înmuiat în 4 linguri cu apă rece.
Într-o crăticioara, la foc mediu punem frişcă de soia, zahărul şi piureul de dovleac. Adăugăm şi agar-agarul şi amestecăm. Lăsăm pe foc până se dizolvă agar agarul, aproximativ 4 minute. După ce se răceşte puţin crema o turnam peste jeleul de smochine şi păstrăm tortul la rece.
Glazura:
Praful de agar-agar îl punem la înmuiat în 2 linguri cu apă rece.
Într-o crăticioară pe foc mediu punem untul de cacao, frişcă de soia, şi zahărul. Adăugăm agar-agarul şi omogenizăm. Lăsăm crema la răcit. Atenţie, crema se va solidifică destul de repede. Când este încă lichidă dar are consistentă, o turnam peste tort. Crema rămasă o amestecăm cu 1 plic de ness. Dacă se întăreşte între timp, o încălzim puţin. Cu ajutorul unei pipete sau cu o lingură ornăm tortul pe margine cu crema de ness.
Fulgii îi rumenim puţin în ulei şi zahăr. Decorăm tortul cu fulgi de migdale, smochine şi nuci.
Poftă bună!

8 comments:

  1. Tu es une petite fée gourmande Simona ^^
    Et ton billet est vraiment très bien conçu : à chaque nouvelle étape, tu mets les photos des ingrédients ! Impeccable , superbe idée !
    Quant au résultat final, il invite à la gourmandise !!! Superbe !
    Sandy from cuisinetcigares
    http://www.cuisinetcigares.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merci beaucoup Sandy pour ta visite.
      J’ai refait la recette de gâteau aux figues et potiron, mais en variante de carême. C’était délicieux.
      ;-)

      Delete
  2. Replies
    1. Woooow! Ce surpriza... Multumesc pentru comentariu!

      Delete
  3. Hi Simona, wow... I love your this interesting cake, it's really awesome. The combination is excellent. Thanks for sharing. Nice pictures.

    Merry Christmas & a very Happy New Year.
    Warmest regards,
    Amelia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Amelia, thank you for taking time to visit my blog.
      This vegan cake is with brownie, figs, pumpkin and pecan nuts. This combination is surprising and delicious.

      May your Christmas be filled with lots of happiness, peace and love.
      Have a Merry Christmas and a Happy New Year!
      Best regards,
      Simona

      Delete
  4. Il est juste superbe! Et je n'aurais jamais pensé à cette combinaison, qui semble succulente!

    ReplyDelete
    Replies
    1. C’est vrai, c’est un gâteau délicieux. La combinaison de brownie, figues, potiron et noix de pecans est un régal.

      Delete

You may also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...