Aceştia sunt cei mai buni sfinţişori pe care i-am mâncat vreodată, pentru că sunt umpluţi cu nucă şi învăluiţi de nucă… Ideea de a-i umple mi-a vanit de la colăceii cu mac, şi aş fi vrut să fac 2 şnururi umplute pe care să le împletesc şi să formez un sfinţişor, dar ar fi ieşit prea mare sfinţişorul aşa că i-am făcut mai simplu. Un singur şnur umplut cu nucă şi răsucit în formă de 8. S-a întâmplat să am la îndemână un sirop de alune prăjite pe care nu am ezitat să-l folosesc la sirop.
Pentru 16 sfinţişori umpluţi avem nevoie de:
- 1,100 kg făină albă
- 200 ml lapte călduţ
- 250 gr unt topit
- 75 ml ulei de nucă
- 3 ouă + 1 ou pentru uns
- 100 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 2 pliculeţe de drojdie uscată
- coaja de la o portocală
- coaja de la 2 lămâi
- 1 esenţă de vanilie
- 300 gr nucă măcinată
- 100 gr zahăr
- 30 ml ulei de nucă
- 50 ml lapte
- opţional sirop de alune/nuci
- 400 ml apă
- 200 gr zahăr
- 2 linguri sirop de alune
- 350 gr miere lichidă
- 400 gr nucă măcinată
Punem drojdia şi zahărul în laptele călduţ şi lăsăm 10 minute pentru a se hidrata.
Într-un bol mare punem făina şi adăugăm amestecul de drojdie şi celalalte ingrediente. Când aluatul prinde consistentă îl punem pe masă şi-l frământăm 10 minute până obţinem un aluat nelipicios. Aluatul îl punem într-un bol mare uns cu ulei, îl acoperim cu un prosop şi-l lăsăm la crescut 1 oră, într-un loc călduţ şi ferit de curenţi.
Pentru umplutură amestecăm nuca măcinată cu zahărul, uleiul laptele şi siropul. Obţinem o pastă consistentă.
După ce aluatul a crescut îl împărţim în 2 şnururi egale, apoi fiecare şnur în 8 bucăţi egale. Luăm câte o bucată de aluat şi-l întindem în formă dreptunghiulară. Punem cu linguriţa nucă şi lipim bine ruloul, apoi facem un cerc şi-l răsucim în formă de 8. Sfinţişorii îi lăsăm 20 de minute la crescut. Încălzim cuptorul la 170 C. Ungem sfinţişorii cu ou bătut şi-i coacem pentru 25 de minute. Între timp facem siropul: încălzim apa şi adăugăm zahărul şi siropul. Când zahărul este dizolvat luăm siropul de pe foc şi-l lăsăm să se răcească.
Sfinţişorii, după ce s-au răcit îi insiropăm lejer, nu foarte mult, deoarece aluatul este destul de pufos şi este bine să evităm înmuierea prea tare a acestora. Sfinţişorii îi ungem cu miere şi-i rostogolim în nuca măcinată.
Sunt foarte, foate buni.
Poftă bună!
No comments:
Post a Comment