Thursday, 23 July 2015

Placinte poale-n brau (branzoaice)

O amintire deosebită din copilărie sunt plăcintele cu brânză, pe care le făcea mama mea. Erau atât de bune, pufoase şi cu multă brânză. Cu sfaturile mamei şi cu dorinţa de a retrăi acele momente am făcut aceste plăcinte care au ieşit delicioase. Şi încă ceva…
în timp ce frământam de zori la aceste delicii, am ascultat cu mare drag muzica mea de suflet, care se potriveşte atât de bine cu o reţeta tradiţională. Va împărtăşesc cu drag aceste momente muzicale, cu inegalabilul George Enescu.


Pentru această reţeta avem nevoie de:

Pentru aluat:
  • 510 g făină
  • 240 ml lapte călduţ
  • 9 g drojdie uscată
  • 60 g unt moale
  • 2 ouă
  • 80 gr zahăr
  • 1 paf sare

Pentru umplutură:
  • 350 gr brânză de vaci
  • 100 gr zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 2 ouă
  • 2-3 linguri griş
  • 1 ou pentru uns

Cum procedăm:
Punem drojdia în recipientul în care se află laptele călduţ (atenţie nu fierbinte pentru a nu distruge drojdia), amestecăm puţin şi lăsăm 2 minute pentru a se dizolva drojdia. După această etapă amestecăm făina cernută cu drojdia, adăugăm zahărul, praful de sare şi când aluatul începe să se formeze adăugăm şi ouăle, amestecăm bine apoi adăugăm untul moale, în etape. Frământăm bine până obţinem un aluat elastic şi nelipicios. Lăsăm aluatul la dospit la loc călduţ într-un vas uns cu ulei şi acoperit cu un prosop timp de 1:30 – 2 ore până îşi dublează volumul.
Între timp facem compoziţia pentru umplutură. Amestecăm brânza cu zahărul, ouăle şi grişul până obţinem o compoziţie potrivită ca densitate. Aici fac o paranteză. Eu nu am avut brânză proaspătă de vaci şi am folosit brânză cottage, pe care am scurs-o foarte bine apoi am mixat-o cu blenderul…
După ce aluatul a crescut începem să facem plăcintele. Tăiem pătrate egale (ale mele au avut 15 cm) dar puteţi să le faceţi mai mici. Am obţinut 10 plăcinte măricele. Mie îmi plac plăcintele mai mari pentru că ultima dată le-am făcut prea mici (minuscule) şi nu prea s-a simţit gustul de brânză…
Punem în pătrat o lingură de brânză, împăturim ca un plic, în formă pătrată. (aşa le prefer eu, deşi este mai simplu dacă le facem rotunde şi adunăm toate colţurile). Presăm foarte bine aluatul pentru a nu curge brânza în timpul coacerii. După ce am format toate plăcintele le mai lăsăm la crescut, acoperite timp de 1 ora. După ce acestea au crescut le ungem cu un ou bătut şi le dăm la cuptorul preîncălzit pentru 20 de minute. Le pudrăm cu puţin zahăr. Sunt delicioase servite cu un pahar de lapte bătut.

Poftă bună!

4 comments:

  1. Simi draga, dar numai bunatati stii sa faci? :)
    Poate ar merge si ceva dietetic pe timp de vara...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Iulia, placintele cu branza nu tin cont de anotimp, sunt bune oricand, la orice ora din zi si din noapte :-)))
      Desi nu aveam de gand sa le fac acum, cineva drag mi-a sugerat sa fac branzoaice si stii cum sunt eu…

      Delete

You may also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...