Tuesday, February 10, 2015

Colacei cu mac

Cum am văzut aceşti colăcei atât de frumuşei, mi-am zis că trebuie să-i fac. Mulţumesc Soul Kitchen pentru reţetă.
Îmi place macul, şi cum aveam toate ingredientele necesare, m-am hotărât să trec la treabă.
Pentru această reţeta avem nevoie de:
Pentru aluat:
  • 650 g făină
  • 200 ml iaurt
  • 100 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 2 ouă
  • 20 g drojdie proaspătă (eu am folosit uscată, 1 plic + 1//2)
  • 1 linguriţă zahăr
  • ½ linguriţă praf de copt
  • 1 praf de sare

Pentru umplutură:
  • 200 g mac
  • 120 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriţă vanilie
Pentru glazură:
  • 1 ou

Cum procedăm:
Amestecăm ingredientele uscate: făina, drojdia, praful de copt, zahărul, apoi adăugăm laptele călduţ. Amestecăm bine, apoi adăugăm şi celelalte ingrediente: laptele, iaurtul, uleiul, şi ouăle. Amestecăm bine şi frământăm pentru 5-6 minute. Lăsăm aluatul în bol acoperit cu un prosop, într-un loc călduţ pentru aproximativ o ora, până ce îşi dublează volumul.
Între timp facem compoziţia pentru umplutură. Eu am avut mac gata măcinat amestecat cu zahăr. Dacă nu aveţi macul măcinat, trebuie să-l daţi pe maşină. Într-o crăticioara punem ingredientele pentru umplutură şi omogenizăm. Compoziţia se va îngroşa după câteva minute. Lăsăm compoziţia să se răcească.
După ce aluatul şi-a dublat volumul, putem să incepem treaba. Împărţim aluatul în 2 părţi egale, iar fiecare parte o vom împărţi în 8 părţi egale. Deci vom avea 16 bucăţele de aluat. Lăsaţi bucăţile de aluat să se odihnească 5 minute.
Luăm câte o bucată de aluat şi o întindem în formă dreptunghiuluara, apoi aşezăm umplutură de mac (o linguriţă), pe lungimea dreptungiului, dar lăsând loc de o parte şi de altă, şi la capete. Lipim marginile aluatului şi rulăm uşor pentru a formă câte o « frânghie ». Rulam câte o « frânghie » peste alta, pentru a formă o farnghie mai mare, spiralată. Apoi învârtim şi lipim capetele, astfel încât să formăm un cerc. Procedăm aşa şi cu toate celelalte bucăţele de aluat. Obţinem 8 colăcei. Le transferăm pe tava tapetată cu foaie de copt şi mai lăsăm 30 de minute. Între timp încingem cuprorul la 220 C. Ungem calaceii cu ou bătut şi dăm la cuptor pentru 20 de minute.
Poftă bună!


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...