Tuesday, 7 February 2017

Prăjitură Dundee (cu multe stafide şi migdale). Gâteau Dundee. Dundee Cake


Astăzi avem o prăjitură foarte gusoasa, asemănătoare cu stollen-ul nemţesc, poate chiar mai bună. În reţeta de faţă sunt stafide care provin din diferite ţări, eu nu am găsit, aşa că am folosit un mix de stafide colorate: negre, aurii şi roşii.
Sunt foarte multe variante ale acestei prăjituri, însă în mare, aceasta conţine fructe confiate, migdale măcinate, rom sau whiskey şi este acoperită cu migdale întregi decojite.
Arată bine, se păstrează un timp îndelungat şi este delicioasă. Pentru mine este prăjitura perfectă de iarnă.
Denumirea acestei prăjituri vine de la oraşul Dundee din Scoţia. Mai lejeră decât tradiţionala prăjitură de Crăciun este mai degrabă una de fiecare zi. Să ne bucurăm şi noi de ea!
Ingrediente:
  • 250 g unt
  • 230 g de zahăr brun
  • 480 g stafide 
  • 60 g de coajă de portocală şi lămâie
  • 60 g cireşe confiate, tocate
  • 100 g migdale măcinate
  • 100 g migdale mărunţite (tocate)
  • 180 g de făină
  • 60 g de făină cu praf de copt încorporat
  • 2 linguri de rom
  • 100 g migdale întregi fără coajă

Preparare:
Încălzim cuptorul la 150 ° C, ungem cu ulei o formă rotundă de 20 cm diametru şi o tapetăm cu hârtie pergament.
Într-un castron, mixăm untul şi zahărul cu mixerul până când amestecul este foarte aerat. Adăugăm ouăle unul câte unul, continuând să amestecăm energic. Se adaugă stafidele, coaja de citrice, cireşele, migdalele măcinate şi cele mărunţite. Cernem făinurile peste compoziţie, le înglobăm în compoziţie şi adăugăm treptat romul. Lucrăm aluatul rapid, dar fără exces.
Turnăm aluatul în formă şi îl netezim la suprafaţă. Decorăm aluatul cu migdale întregi. Înfăşurăm tava cu hârtie de copt (eu am pus folie de aluminiu) coacem prăjitura timp de 2 ore până la 2 h 30: facem testul cu scobitoarea pentru a verifică dacă este gata. Lăsăm prăjitura să se răcească timp de cel puţin 4 ore înainte de demulare.
Poftă bună!
Notă: Acesta prăjitură se poate păstra timp de până la 2 luni în frigider, învelită bine în folie de plastic.


Gâteau Dundee


Ce gâteau aux fruits secs tient son nom de la ville de Dundee, en Écosse. Plus léger que le traditionnel Christmas cake, c’est un gâteau de tous les jours plutôt qu’un gâteau de fête. On garnit toujours de dessus d’amandes mondées.

Ingrédients :

  • 250 g de beurre
  • 230 g de cassonade
  • 480 g raisins 
  • 60 g de zestes d’oranges et de citron
  • 60 g de cerises confites, coupées en dés
  • 100 g d’amandes en poudre
  • 100 g d’amandes effilées
  • 180 g de farine
  • 60 g de farine avec levure incorporée
  • 2 cuil. à soupe de rhum
  • 100 g d’amandes mondées, pour décorer

Préparation :
Préchauffez le four à 150°C. Graissez légèrement un moule à manqué de 20 cm de diamètre et tapissez-le de papier sulfurisé.
Dans un bol, blanchissez le beurre et la cassonade au batteur électrique jusqu’à ce que le mélange soit très aéré. Ajoutez les œufs un par un en fouettant vigoureusement et transvaser dans un saladier. Incorporez les raisins, les zestes, les cerises et les amandes. Tamisez les farines au-dessus du récipient et amalgamez le tout en versant peu à peu le rhum. Travaillez la pâte rapidement, sans excès.
Remplissez le moule et lissez la surface de la pâte. Décorez-la d’amandes entières. Enveloppez l’extérieur du moule de papier sulfurisé (j’ai mis du papier d’aluminium) et enfournez. Faites cuire 2 heures à 2 h 30 : une brochette piquée au centre doit ressortir sèche. Laissez le cake reposer au moins 4 heures avant de le démouler.
Bon appétit !
Note : Ce cake se conserve jusqu’à 2 mois au réfrigérateur, enveloppe de plusieurs épaisseurs de film alimentaire.

Dundee Cake


Ingredients:

  • 250 g butter
  • 230 g brown sugar
  • 480 g raisins
  • 60 g orange and lemon zest
  • 60 g glace cherries, diced
  • 100 g ground almonds
  • 100 g chopped almonds
  • 180 g flour
  • 60 g self-raising flour
  • 2 tbsp. rum
  • 100 g whole blanched almonds, for the topping
Preparation:
Preheat the oven to 150 ° C. Lightly grease a cake pan of 20 cm diameter and line it with parchment paper.
In a bowl, mix well the butter and brown sugar with the electric mixer until the mixture is very airy. Add the eggs one by one whisking vigorously and transfer to a bowl. Incorporate raisins, zests, cherries and almonds. Sift the flours over the dough and combine it with the rum. Work the dough quickly, without excess.
Fill the mold and smooth the surface of the dough. Decorate with whole almonds. Wrap the outside of the mold with parchment paper (I put aluminum foil). Bake for 2 to 2:30 hours: take a toothpick and insert it into the center of the cake; it should come out dry. Let the cake stand at least 4 hours before unmolding.
Enjoy !
Note: This cake keeps up to 2 months in the refrigerator, wrapped with several layers of food film.



















2 comments:

  1. Frumoasă prăjitură ai făcut ! Când am văzut cum arată la interior mi-am adus aminte de prăjitura "Pâinea studentului" cu nuci coapte, rahat, fructe uscate şi confiate, coaptă îndelung în formă de chec.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulţumesc, dragă Geta.
      Nu ştiam de prăjitura "pâinea studentului"; după cum o descrii pare delicioasă. Îmi plac prăjiturile cu nucă şi fructe confiate.

      Delete

You may also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...