Thursday, 15 September 2016

Tort cu alune, prune si mascarpone. Gâteau aux prunes, noisettes et mascarpone. Plum cake with hazelnuts and mascarpone

Îmi plac prunele şi pentru că acum sunt din abundenţă în toate pieţele şi supermarketurile, m-am gândit să fac un tort nu prea dulce, ca să fie pe placul familiei şi al musafirilor. Pentru că mi-am dorit să obţin culoarea mov, precum cea a prunei, am folosit gem de afine, deoarece am o reţinere pentru coloranţii sintetici. Va sfătuiesc să coloraţi frişca sau cremele prăjiturilor numai cu produse naturale, cu gemuri, dulceţuri sau sucuri.

Deşi suntem în luna septembrie şi e toamnă, zilele acestea a fost atât de cald încât aş vrea să cred că e încă vară...



Avem nevoie de :
Pentru blat :

  • 75 gr unt 
  • 75 gr zahăr 
  • 2 ouă 
  • 70 gr alune măcinate 
  • 70 gr făină 
  • 1 linguriţă rasă praf de copt 
  • 30 ml lapte 
  • 75 gr alune întregi 

Pentru jeleul de prune :

  • 250 gr prune 
  • 250 ml suc de afine 
  • 6 foi de gelatină 

Pentru crema de mascarpone :

  • 250 gr mascarpone 
  • 300 gr prune 
  • 100 gr zahăr 
  • 150 gr smântână pentru frişcă 
  • 3 linguri gem/dulceaţă de afine 
  • sucul de la ½ lămâie 
  • 8 foi gelatină 

Pentru decorat :

  • 350 ml smântână pentru frişcă 
  • 4 linguri gem de afine 
  • 2 linguri zahăr pudră 
  • 1 plic întăritor frişcă 
  • 1 prună 
  • 50 gr alune tocate 

Preparare :
Blatul :
Încingem cuptorul la 180 C.
Batem untul cu 75 gr zahăr apoi înglobăm pe rând ouăle, apoi făina amestecată în prealabil cu alunele măcinate şi praful de copt, alternând cu laptele. Turnăm compoziţia într-o formă de tort unsă cu unt şi tapetată cu făină de 18 cm, nivelăm şi presăram deasupra alunele. Coacem blatul pentru 25-30 minute. Scoatem blatul şi-l lăsăm să se răcească pe un grătar de prăjituri.
Jeleul de prune:
Înmuiem gelatina în apă rece. Tăiem prunele în cubuleţe mici.
Încălzim sucul de afine, apoi adăugăm gelatina scursă de apă. Adăugăm prunele apoi punem compoziţia la frigider. Când aceasta începe să se închege, o punem peste blat şi dăm la frigider.
Pentru crema de mascarpone:
Înmuiem gelatina în apă rece. Mixăm cu blenderul 300 gr prune cu sucul de lămâie, 3 linguri de gem de afine şi 100 gr zahăr. Încălzim sucul de prune şi dizolvăm înăuntru gelatina; se încorporează 2 linguri de mascarpone, apoi se înglobează tot mascarponele.
Batem smântâna până obţinem o frişcă tare. Înglobăm frişcă în compoziţia preparată şi punem la frigider. Când crema începe să se închege, o punem peste jeleul de prune.
Pentru frişcă:
Batem smântâna cu zahărul pudră şi cu întăritorul până obţinem o frişcă consistentă. Adăugăm gemul de afine şi mai mixăm pentru 4, 5 secunde până obţinem o frişcă frumos colorată şi omogenă. Decorăm tortul cu frişcă, alune şi cu felii de prune.
Poftă bună!

Gâteau aux prunes, noisettes et mascarpone


Nous avons besoin de :
Pour la génoise :

  • 75 g de beurre
  • 75 g de sucre
  • 2 œufs
  • 70 gr de noisettes moulues
  • 70 g de farine
  • 1 cuillère à café de levure chimique
  • 30 ml de lait
  • 75 g de noisettes entières

Pour la gelée de prunes :

  • 250 gr de prunes
  • 250 ml de jus de myrtilles 
  • 6 feuilles de gélatine

Pour la crème de mascarpone :

  • 250 gr mascarpone
  • 300 gr de prunes
  • 100 g de sucre
  • 150 gr de crème fouettée pour
  • 3 cuillères à soupe de confiture de myrtilles
  • le jus de 1/2 citron  
  • 8 feuilles de gélatine

Pour la décoration :

  • 350 ml de crème
  • 4 cuillères à soupe de confiture de myrtilles
  • 2 cuillères à soupe de sucre en poudre
  • 1 enveloppe poudre pour fixer la chantilly
  • 1 prune
  • 50 g de noisettes hachées

Préparation:
Pour la génoise :
Préchauffez le four à 180 C.
Battez le beurre avec 75 gr de sucre, puis ajoutez un par un les œufs, puis la farine mélangée avec les noisettes moulues et la levure chimique, alternant avec le lait. Versez le mélange dans un moule beurré (18 cm) et saupoudrée de farine ; mettez les noisettes entières au-dessus du gâteau. Faites cuire le gâteau pendant 25-30 minutes. Retirez le gâteau et le laissez-le refroidir sur une grille.
La gelée de prune :
Faites tremper la gélatine dans l'eau froide. Coupez les prunes en petits cubes.
Chauffez le jus de myrtilles, puis ajoutez la gélatine égouttée. Ajoutez les prunes, mélangez bien et mettez le mélange dans le réfrigérateur. Quand il commence à coaguler, le mettre sur la base du gâteau et mettez-le au réfrigérateur.
Pour la crème de mascarpone :
Faites tremper la gélatine dans l'eau froide. Mixez 300 gr de prunes avec le jus de citron, 3 cuillères à soupe confiture de myrtille et 100 gr de sucre. Chauffez le jus de prunes et y dissoudrez la gélatine ; ajoutez 2 cuillères à soupe de mascarpone, puis incorporez ce mélange dans le mascarpone.
Montez la crème jusqu'à obtenir une crème fouettée. Incorporez dans le mélange de mascarpone et mettez dans le réfrigérateur. Lorsque ce mélange commence à coaguler, le mettre sur la gelée de prune.
Pour la crème fouettée :
Montez la crème avec le sucre glace et la poudre jusqu'à obtenir la crème fouettée. Ajoutez la confiture de myrtilles et mélangez pendant 4, 5 secondes jusqu'à obtenir une crème fouettée mauve. Décorez le gâteau avec la crème fouettée, les noisettes hachées et les prunes coupées en tranches.
Bon appétit !


Plum cake with hazelnuts and mascarpone


We need :
For the dough:

  • 75 g butter
  • 75 g sugar
  • 2 eggs
  • 70 gr ground hazelnuts
  • 70 g flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 30 ml of milk
  • 75 g whole hazelnuts

For the plum jelly:

  • 250 gr plums
  • 250 ml blueberry juice
  • 6 sheets of gelatine

For the mascarpone cream:

  • 250 gr mascarpone
  • 300 gr plums
  • 100g sugar
  • 150 gr whipped cream for
  • 3 tablespoons blueberry jam
  • lemon juice of ½
  • 8 gelatine sheets

For decoration:

  • 350 ml cream 
  • 4 tablespoons blueberry jam
  • 2 tablespoons powdered sugar
  • 1 envelope powder for whipped cream 
  • 1 plum
  • 50 g chopped hazelnuts

Preparation:
Cake:
Heat the oven to 180 C.
Beat the butter and 75 gr sugar then add one by one the eggs, then flour mixed with ground hazelnuts and baking powder, alternating with milk. Pour the mixture in a buttered cake mold (18 cm) and dusted with flour; sprinkle over the cake the nuts. Bake the cake for 25-30 minutes. Remove the cake and let it cool on a rack.
The plum jelly:
Soak the gelatine in cold water. Cut the plums into small cubes.
Heat the blueberry juice, then add the drained gelatine. Add the plums mix well and put mixture in the refrigerator. When it begins to clot, put it over the base of cake and put in refrigerator.
For mascarpone cream
Soak the gelatine in cold water. Mix 300 gr plums with lemon juice, 3 tablespoons blueberry jam and 100 gr sugar. Heat the prune juice and dissolve in gelatine; add 2 tablespoons of mascarpone, then incorporate this mixture in mascarpone.
Beat the cream until obtain a whipped cream. Incorporate it in the mascarpone mixture and put in the refrigerator. When this mixture begins to clot, put it over the plum jelly.
For whipped cream:
Beat the cream with powdered sugar and the powder until obtain whipped cream. Add the blueberry jam and mix for 4, 5 seconds until obtain a mauve whipped cream. Decorate the cake with whipped cream, chopped nuts and sliced plums.
Enjoy!

























No comments:

Post a Comment

You may also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...