Saturday, 2 July 2016

Varza a la Cluj. Chou à la Cluj. Cabbage a la Cluj

Varza à la Cluj este o mâncare tradiţională românească care poate fi preparată fie cu varză murată fie cu varză dulce. De data aceasta eu am folosit varză dulce. 

Pentru această mâncare folosim toate ochiurile de la aragaz, apoi şi cuptorul. La prima vedere pare a fi o mâncare greu de făcut dar de fapt se face foarte uşor. Poate este migăloasă, dar la cât este de gustoasă chiar merită timpul petrecut în bucătărie. Am avut parte de o zi ploioasă şi friguroasă pentru perioada asta, aşa că m-am hotărât să stau în bucătărie şi să gătesc. 

Avem nevoie de: 
  • 1 varză mare 
  • 1,200 kg carne tocată vită şi porc 
  • 200 gr orez 
  • 1 ardei roşu 
  • 3 cepe 
  • 250 gr smântână 
  • 200 ml suc de roşii 
  • ½ legătură mărar 
  • ½ legătură pătrunjel 
  • 1 lingură cimbru 
  • ulei 
  • sare 
  • piper 

Preparare: 
Spălăm şi curăţăm varza, apoi o tăiem julienne. Punem varza tocată într-un vas mare şi presăram 1 lingură de sare. Frecăm varza cu sare pentru a se înmuia. Într-o cratiţă mare încingem 3-4 linguri de ulei şi punem varza. Amestecăm constat şi când această începe să se înmoaie adăugăm ardeiul tăiat mărunt, mărarul, cimbrul, pătrunjelul şi sucul de roşii. Dacă este nevoie adăugăm şi puţină apă. 
Orezul îl spălăm şi îl fierbem în apă cu sare al dente. Îl scurgem de apă şi-l trecem printr-un jet de apă rece pentru a opri fierberea. 
Ceapa o tocăm mărunt şi o călim în puţin ulei. Când devine translucidă, adăugăm carnea tocată. Adăugăm sare şi piper după gust. Când carnea îşi schimbă complet culoarea adăugăm orezul şi amestecăm. 
După ce avem preparatele gătite, începem asamblarea. 
Încălzim cuptorul la 180 C. 
Ungem un vas termorezistent cu puţin ulei şi smântână. 
Punem un strat de varză şi netezim cu lingura pentru a avea un strat uniform. Peste stratul de varză punem un strat de carne, netezim cu lingura apoi punem o lingură de smântână. Punem din nou un strat de varză, carne, smântână şi terminăm cu ultimul strat de varză. Dăm la cuptor pentru 45 de minute. 
Servim cu smântână şi mămăligă. 
Poftă bună!

Chou à la Cluj


Nous avons besoin de :
  • 1 gros chou
  • 1.200 kg de viande hachée mélangée (bœuf + porc) 
  • 200 g de riz
  • 1 poivron rouge
  • 3 oignons
  • 250 g crème fraîche épaisse
  • 200 ml de jus de tomate
  • ½ bouquet d'aneth 
  • ½ bouquet de persil
  • 1 cuillère à soupe de thym
  • huile
  • sel
  • poivre

Préparation
Lavez et retirez les feuilles extérieures du chou. Coupez le chou en julienne. Mettez le chou haché dans un grand bol et saupoudrer 1 cuillère à soupe de sel. Frottez le chou avec du sel pour s’adoucir. Dans une grande casserole, faites chauffer 3-4 cuillères à soupe de l'huile et mettez de chou. Lorsque le chou commence à se cuire, ajoutez le poivron hachés, l'aneth, le thym, le persil et le jus de tomate. Si nécessaire on ajoute un peu d'eau. Mélangez souvent. Laissez cuire 30-40 minute.  
Lavez le riz et faire cuire ‘al dente’ à l'eau bouillante salée. Égouttez le riz après la cuisson.
Hachez finement les oignons et les faites les revenir dans un peu d'huile. Lorsque l’oignon est translucide, on ajoute la viande hachée. Ajoutez du sel et du poivre selon votre goût. Lorsque la viande change complètement la couleur et a perdu son jus ajoutez le riz et mélanger.
Après nous avons cuisiné les toutes les éléments de ce plat, commencer l’assemblage de chou à la Cluj.
Préchauffer le four à 180 C.
Dans un bac de cuisson thermorésistant mettez un peu d'huile et la crème fraîche épaisse.
Mettez une couche de chou et aplatissez-la avec une cuillère pour avoir une couche uniforme. Ensuite mettez une couche de viande, aplatissez avec une cuillère puis mettez une cuillerée à soupe de crème fraîche épaisse. Mettez à nouveau une couche de chou, de la viande, de la crème fraîche épaisse et on va finir avec la dernière couche de chou. Mettez dans le four pour 45 minutes.
Servir avec la crème fraîche épaisse et de la polenta.
Bon appétit !


Cabbage a la Cluj


We need :
  • 1 large cabbage
  • 1.200 kg minced beef and pork meat
  • 200 g rice
  • 1 red pepper
  • 3 onions
  • 250 g cream
  • 200 ml of tomato juice
  • Contact dill ½
  • ½ bunch parsley
  • 1 tablespoon thyme
  • oil
  • salt
  • pepper
Preparation:
Wash and clean the cabbage, then cut in julienne. Put the chopped cabbage in a large bowl and sprinkle 1 tablespoon of salt. Rub the cabbage with salt. In a large saucepan heat 3-4 tablespoons of oil and add the cabbage. Mix constantly and when the cabbage becomes soft add chopped pepper, the dill, the thyme, the parsley and the tomato juice. If needed, add some water.
Wash the rice and cook al dente in salted water. Drain the rice after cooking.
Chop finely the onions and fry them in a little oil. When the onion is translucent, add the meat and stir. Add salt and pepper to taste. When the meat changes completely its colour and the juice is reduced add the rice and stir.
Now that we have both the cabbage and the meat prepared, we can proceed to putting the final preparation on the tray. 
Preheat oven to 180 C.
In a heat-resistant baking tray put a little oil and heavy cream.
Put a layer of cabbage and flatten it with a spoon to have a uniform layer. Then put a layer of meat, flatten with a spoon and then put a tablespoon of heavy cream. Put again a layer of cabbage, meat, heavy cream and we will finish with the last layer of cabbage. Put in the preheated oven for 45 minutes.
Serve with heavy cream and polenta.
Enjoy!













No comments:

Post a Comment

You may also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...