Thursday, February 18, 2016

Tort Sacher. Gâteau Sacher. Sacher Cake


Acest tort de ciocolată a fost creeat de Franz Sacher în 1832 pentru prinţul Klemens Wenzel von Metternich. Pe atunci Franz Sacher era un simplu uncenic de 16 ani care îl înlocuia pe patisierul şef care era bolnav. Tortul a fost foarte apreciat dar a devenit celebru mai târziu.

Reţeta originală este bine păstrată şi ştiută doar de patisierii de la Hotelul Sacher care astăzi fac livrări în intreaga lume.

Avem nevoie de:
  • 6 ouă, gălbenuşurile separate de albuşuri
  • 120 gr ciocolată neagră (eu am folosit Lindt cu 70% cacao)
  • 120 gr unt moale
  • 40 gr zahăr
  • 160 gr zahăr pudră
  • 120 gr făină
  • 420 gr gem de caise
Pentru glazură:
  • 100 ml apă
  • 200 gr zahăr
  • 200 gr ciocolată neagră

Cum procedăm:
Încălzim cuptorul la 180 C. Topim ciocolata pe bain-marie. Mixăm untul cu zahărul granule timp de 2 – 3 minute. Adăugăm pe rând, câte un gălbenuş de ou, mixând de fiecare dată. Amestecăm bine. Adăugăm ciocolata topită şi omogenizăm.
Mixăm albuşurile spumă; adăugăm treptat zahărul pudră şi mixăm până obţinem o bezea tare. Încorporăm delicat bezeaua în compoziţia de ciocolată şi omogenizăm. Punem compoziţia într-o tavă rotundă de 22 cm, tapetată cu unt şi făină. Coacem blatul pentru 35 – 40 de minute. După ce acesta este copt îl lăsăm la răcit. Între timp încălzim puţin gemul şi-l dăm prin sită pentru a avea o textură mai fină. Dacă doriţi puteţi să adăugaţi puţin lichior de portocale sau suc de portocale. Tăiem blatul în 2 părţi egale. Ungem primul blat cu gem, punem un strat de gem şi acoperim cu al doilea blat pe care îl însiropăm de asemenea. Ungem şi marginea tortului. Lăsăm tortul cel puţin 30 de minute pentru a absorbi din gem.
Pentru glazură, punem apa şi zahărul într-o cratiţă pe foc. Când siropul atinge 115 C stingem focul şi adăugăm ciocolata tocată şi amestecăm energic. Obţinem o glazură lucioasă. Dacă glazura se îngroaşă prea tare mai adăugăm puţină apă şi punem pe foc amestecând continuu, până când obţinem o glazură fluidă şi omogenă.
Turnam glazura peste tort şi nu-l nivelăm pentru că rămân urme. Cu ciocolată rămasă după glazurare putem orna tortul după cum ne place. Eu am folosit o pastă aurie pentru a avea un contrast.
Va sfătuiesc să serviţi tortul cu frişcă proaspătă neindulcită, aşa cum se serveşte în mod tradiţional.
Poftă bună!

Gâteau Sacher


Ingrédients:
  • 6 œufs, blancs séparés de jaunes
  • 120 gr de chocolat noir (j’ai utilisé Lindt 70 cacao)
  • 120 gr de beurre mou + le moule
  • 40gr de sucre glace
  • 160 gr de sucre en poudre
  • 120 gr de farine + le moule
  • 420 gr confiture d’abricots
Pour le glaçage:
  • 100 ml de l’eau
  • 200 gr de sucre glace
  • 200 gr de chocolat noir
Préparation:
Préchauffez le four 180 C (th.6). Préparez la pâte.  Faites fondre le chocolat au bain-marie. Pendant ce temps, battez le beurre mou avec le sucre glace pendant 2 ou 3 min. ajoutez ensuite les jaunes d’œufs un à un, en mélangeant bien. Ajoutez le chocolat fondu et mélangez.
À l’aide du batteur électrique, montez les blancs d’œufs en neige ferme, puis ajoutez le sucre en poudre et battez encore 2 ou 3 min. Incorporez délicatement la meringue et la farine tamisée dans la composition de chocolat. Versez la pâte dans la moule (22 cm) préalablement beurré et fariné. Enfournez pour environ 35 min de cuisson, puis démoulez et posez sur une grille. Laissez ainsi refroidir.
Faites légèrement tiédir la confiture dans une casserole, en mélangeant. Passez la confiture au chinois pour obtenir une texture plus fine. (On peut ajouter de la liqueur d’orange ou jus d’orange).  Coupez le gâteau en deux dans l’épaisseur. Tartinez une des moities de confiture et reposez l’autre moitié par-dessus pour reconstituer le gâteau. Tartinez le dessus et les bordes du gâteau et laissez-le reposer environ 30 minutes pour qu’il soit bien imbibé. Posez-le sur une grille, au-dessus d’un récipient.
Pour le glaçage, mettez l'eau et le sucre dans une casserole sur le feu. Lorsque le sirop atteint 115 C éteindrez le feu et ajoutez le chocolat haché et mélangez vigoureusement. On obtient un glaçage brillant. Si le glaçage épaissit trop ajoutez un peu d'eau et de mettez la casserole sur le feu en remuant constamment, jusqu'à obtient la consistance lisse et homogène.
 Verser le glaçage sur le gâteau. Ne touchez pas le glaçage pour éviter de laisser des traces.
Avec le reste du glaçage on peut décorer le gâteau en écrivant Sacher ou comme vous aimez. J’ai utilisé une pâte dorée pour avoir un peu de contraste.
Je vous conseille de servir le gâteau avec une crème chantilly non sucrée, comme on sert traditionnellement.
Bon appétit!

Sacher Cake


Ingredients:
  • 6 eggs separated
  • 120 g dark chocolate
  • 120 g softened butter + for the mold
  • 40 g sugar
  • 160 g powdered sugar
  • 120 gr flour + for the mold
  • 420 gr apricot jam
For the icing:
  • 100 ml water
  • 200g sugar
  • 200g dark chocolate

Preparation
Preheat oven to 180 C. Prepare the dough. Melt the chocolate in a double boiler. Beat the butter with the sugar for 2 to 3 min. Then add the egg yolks one at a time, mixing well. Add the melted chocolate and mix.
Using electric mixer, beat the egg whites until stiff, then add the powdered sugar and beat again 2 or 3 min. Gently fold in the sifted flour and meringue into the chocolate composition. Pour the dough into the mold (22 cm) previously buttered and floured. Bake for about 35 minutes. Remove from the mold and place on rack. While the cake is cooling, lightly warm the marmalade in a saucepan, stirring, then strain the apricot jam through a fine sieve to remove any bits of fruit and make a smooth filling. If you want, you can add a little orange liqueur or orange juice.
Cut the cake in half horizontally. Spread the jam to the first layer and replace the other layer to reconstitute the cake. Spread jam on the top and the borders of the cake and let it sit for about 30 minutes so that it is well moistened. Place the cake on a rack over a container.
For the icing, put the water and sugar in a pan on high heat. When the syrup reaches 115 C turn off the heat and add the chopped chocolate and stir vigorously. If icing becomes too thick add a little water and put the pan on the heat, stirring constantly, until smooth and gets homogeneous.
 Pour the icing on the cake. Do not touch the frosting to avoid leaving traces.
With remaining glaze you can decorate the cake writing Sacher. I used a golden dough because I wanted a little contrast.
 I suggest you serve the cake with unsweetened whipped cream, as traditionally used.
Enjoy!



4 comments:

  1. Ohh depuis le temps que je veux réaliser la sachertorte !!! la voilà même chez toi ! je saurai où la trouver le jour venu... ;-)
    Merci Simona ! Très belle et gourmande réalisation !
    Bises !
    Sandy from cuisinetcigares

    ReplyDelete
  2. C’est un gâteau assez simple avec peu d’ingrédients et pourtant le résultat est magnifique.
    Bises

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...