Tuesday, February 9, 2016

Chifle rozete. Petits pains rosettas

Cum am văzut reţea de «rosettas» nu am rezistat să nu le încerc şi eu, pentru că sunt foarte drăguţe ca aspect şi uşor de făcut. Sunt foarte pufoase, bune de tot şi ideale pentru micul dejun, cu puţin unt şi gem…

Pentru 10 chifle avem nevoie de:

  • 7 gr drojdie uscată
  • 1 linguriţă zahăr
  • 560 gr făină
  • 1 linguriţă sare
  • 60 ml ulei de măsline
  • 50 gr unt moale
  • 60 gr zahăr pudră
  • 330 ml apă călduţă
  • lapte pentru uns

Cum procedăm:
Punem drojdia, 1 linguriţă zahăr şi apa călduţă într-un bol şi amestecăm bine. Lăsăm 10 minute într-un loc călduros şi ferit de curenţi. După 10 minute amestecul trebuie să formeze spumă şi să crească în volum. Dacă nu se întâmplă aşa, înseamnă că drojdia nu este bună şi trebuie să repetăm procedeul.
Punem făina într-un bol mare. Facem o gropiţă în centru şi vărsăm amestecul de drojdie, şi uleiul. Adăugăm untul moale şi zahărul pudră. Amestecăm cu o lingură până se formează o un aluat compact care se desprinde de pereţii bolului. Punem aluatul pe un plan de lucru pudrat cu făină. Frământăm timp de 10 minute; aluatul trebuie să fie nelipicios, suplu şi elastic. Aluatul îl punem într-un bol uns lejer cu ulei, pe care îl acoperim cu folie de plastic şi-l lăsăm să crească timp de 1 oră într-un loc călduros. După o oră aluatul trebuie să aibă un volum dublu.
Aluatul îl frământăm 1 minut. Îl împărţim în 10 porţii (eu l-am împărţit în 9) şi formăm chifle rotunde. Punem chiflele pe tava pe care le vom coace, lăsând 5 cm spaţiu între ele. Cu ajutorul unei forme sau a unui capac mic, presăm în centrul chiflelor pentru a lasă urmă un cerc. Cu un cuţit crestăm fiecare chiflă pentru a formă linii uniforme.
Acoperim chiflele cu un prosop umed sau cu folie alimentară şi lăsăm să crească 1 oră.
Încălzim cuptorul la 180 C. Ungem chiflele cu lapte şi presăram puţină făină. Coacem chiflele pentru 25 de minute; acestea trebuie să fie aurii.
Poftă bună!

Petits pains rosettas


Nous avons besoin de:

  • 7 g de levure de boulanger en sachet
  • 1 cuil. à café de sucre en poudre
  • 560 g de farine tamisée
  • 1 cuil. à café de sel
  • 60 ml d’huile d’olive
  • 50 g de beurre, ramolli
  • 60 g de sucre en poudre 
  • 330 ml lait
  • lait, pour dorer
  • farine, pour saupoudrer


Préparation :
Graisser deux plaques à pâtisserie. Mettre la levure, le sucre et l’eau tiède dans un bol, bien mélanger. Laissez 10 minutes dans un endroit tempéré à l’abri des courants d’air : des bulles doivent se former à la surface. Le mélange doit mousser et augmenter de volume. S’il ne mousse pas, c’est que la levure était morte. Jeter le tour et recommencer.
Mettre la farine dans un grand saladier avec le sel. Creusez un puits au centre, y verser le mélange a la levure et l’huile. Ajouter le beurre et le sucre. Travailler avec une cuillère en métal jusqu’à ce que la pâte forme une boule compacte qui se détache des parois du saladier. La transférer sur un plan farine et la pétrir 10 minutes : elle doit être souple et élastique. La mettre dans un grand saladier légèrement huile et napper le dessus de beurre ou d’huile. Couvrir de film alimentaire et laisser lever 1 heure dans un endroit tempéré : la pâte doit être bien gonflée.
L’abaisser et la pétrir 1 minute. La diviser en dix portions et rouler chaque pâton en boule. Mettre les boules sur les plaques en les espaçant de 5 cm. Avec un emporte-pièce rond de 5 cm de diamètre, faire une entaille circulaire de 1 cm de profondeur au centre de chaque boule. Avec un couteau bien aiguise, faire cinq entailles de 1 cm de profondeur à intervalles réguliers autour. Couvrir de film alimentaire ou d’un linge humide et laisser lever 1 heure dans un endroit tempéré: la pâte doit être bien gonflée.
Préchauffer le four à 180˚ C. dorer avec du lait et saupoudrer d’une fine couche de farine. Faire cuire 25 minutes : le dessus doit être bien dore. Si l’une des plaques brunit plus vite que l’autre dans le four, les intervertir.

2 comments:

  1. J"adore le look de ces petites brioches ! délicieuses ;-)
    Sandy from cuisinetcigares

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chère Sandy, c’est un plaisir de te voir ! Quelle belle surprise !
      Merci pout ta visite ! Les brioches sont très moelleuses et idéales pour le petit déjeuner ; )

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...