Thursday, 24 December 2015

Terina de iepure

Denumirea acestui aperitiv vine de la vasul în care se prepară acesta, şi anume un vas din pământ ars smălţuit. Terina este un preparat specific bucătăriei franţuzeşti.
Îmi doream de ceva timp să prepar această terină şi acum, de sărbători am găsit momentul potrivit.
Avem nevoie de:
  • 1,300 kg carne de iepure (2 iepuri)
  • 50 gr slăninuţă (eu am pus şunculiţă)
  • 200 ml vin alb Riesling
  • 100 ml cognac
  • 100 gr fistic
  • 1 ou
  • 40 gr unt
  • sare şi piper
  • 2 linguri de piper murat
Pentru jeleul de vin:
  • 200 ml vin de Madeira
  • 300 ml apă
  • 6 foi gelatină

Cum procedăm:
Dezosăm iepurii şi tăiem carnea în bucăţi mici. Dezosatul a fost partea cea mai migăloasă de aceea va recomandă să cumpăraţi carne gata dezosată.
Într-o tigaie, topim untul şi călim uşor carnea de iepure şi sunculita timp de 5 minute. Asezonăm cu sare şi piper apoi vărsăm vinul Riesling în tigaie. Lăsăm la foc mediu timp de 20 de minute, amestecând din când în când.
După ce se răceşte puţin această compoziţie, o măcinăm până obţinem o pastă omogenă. Punem această compoztie într-un bol. Adăugăm cognacul, piperul murat, fisticul şi oul. Amestecăm bine.
Încălzim cuptorul la 180 C.
Punem compoziţia de carne ntr-o formă de terină pe care o ungem cu puţin ulei. Vasul îl punem într-o tavă cu apă şi îl acoperim. Lăsăm la cuptor pentru 1:30 oră.
Pentru că vasul meu este cam mic, am mai făcut terine în forme individuale, însă timpul de coacere devine mai mic, în funcţie de cantitatea de produs gătit dar şi vasul în care gătim. Deci formele individuale le-am lăsat timp de 45 de minute.
După ce terina este gata, o lăsăm la răcit şi ne ocupăm de jeleu.
Într-o crăticioara punem apa rece şi vinul de Madeira. Adăugăm gelatina şi o lăsăm la înmuiat timp de 4-5 minute. După ce gelatină este înmuiată, punem vasul pe foc mic (atenţie, temperatura mare distruge gelatina) şi amestecăm până când gelatină este dizolvată. Turnăm lichidul peste terină / terine răcită sau caldă (nu fierbinte). Lăsăm până a două zi la frigider. Pentru un plus de culoare putem presară fistic tocat peste terină.
Servim cu rucola şi felii de pâine.
Poftă bună!

4 comments:

  1. Esti grozava ai muncit din greu s a meritat bravo bravo

    ReplyDelete
  2. Cred ca e grozava terina la gust. Fisticul e crud sau prajit ?

    Draga Simona, Noul An sa-ti aduca multe bucurii si realizari !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Geta, iti multumesc pentru urari. Iti doresc ca in Noul An sa ai parte de sanatate, fericire si realizari.

      Terina a fost delicioasa si foarte apreciata de musafiri. Fisticul este crud si da un plus de gust si de culoare preparatului.

      Delete

You may also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...