Wednesday, 19 August 2015

Kurtos kalacs (cozonac secuiesc)

Cozonacul secuiesc se face la jar, însă neavând această posibilitate l-am făcut la cuptorul obişnuit, folosint un sucitor de lemn pentru a da forma cilindrică. Au dispărut foarte repede ceea ce înseamnă că au fost gustoşi şi apreciaţi.
Avem nevoie de:

  • 750 gr făină
  • 60 gr zahăr
  • 100 gr unt topit
  • 2 ouă
  • 300 ml lapte călduţ
  • 28 gr drojdie uscată

Pentru uns şi ornat:
  • zahăr
  • unt topit
  • miere
  • nucă măcinată
  • fistic nesărat măcinat
  • nuca de cocos

Cum procedăm:
Amestecăm drojdia cu laptele călduţ şi lăsăm 10 minute ca drojdia să se dizolve. Adăugăm această compoziţie în vasul cu făină. Amestecăm bine untul topit cu ouăle şi zahărul, apoi le adăugăm şi pe acestea în vasul cu făina. Frământăm un aluat elastic şi-l lăsăm acoperit la dospit timp de 1 ora, într-un loc călduţ şi ferit de curenţi. Între timp ne ocupăm de măcinat nuca şi fisticul. După ce aluatul a crescut începem să formăm cozonacii. Luăm cam un sfert din aluat şi-l rulăm în formă de şnur, potrivit. Ungem sucitorul bine cu ulei, apoi rulăm încet aluatul, având grijă să-l lipim la capete. Aluatul este destul de fragil şi se poate rupe, dacă se întâmplă aceasta lipim cu o bucăţică de aluat. După ce am rulat aluatul, presăm sucitorul, rulând, astfel încât inelele să fie aproape unite. După această etapă, ungem colacul cu unt topit, apoi îl presarăm cu zahăr şi-l dăm la cuptorul preîncălzit pentru 15 minute. Sucitorul nu trebuie să stea direct pe tava ci ideal este ca mânerele acestuia să stea sprijinite pe o tavă. Eu am improvizat şi până la urmă am găsit soluţia ideală. După cele 15 minute (deja colacul trebuie să fie rumenit), îl scoatem din cuptor şi-l ungem cu miere, apoi îl dăm prin nuca măcinată şi-l dăm din nou la cuptor pentru 5 minute. Procedăm aşa şi cu ceilalţi colaci, folosind fistic sau nuca de cocos.
Cu aceste ingrediente am făcut 4 cozonaci, 2 cu nuca, 1 cu fistic şi 1 cu nuca de cocos. Toţi sunt delicioşi.
Poftă bună!

4 comments:

  1. Vai Simi, arata foarte bine acest cozonac unguresc cu nuci si fistic pe deasupra. Poate ar fi fost bine ca in loc de ornament sa pui niste nuci in loc de flori!?
    De exemplu: http://thumbs.dreamstime.com/z/kurtos-kalacs-19381341.jpg

    ReplyDelete
  2. Multumesc, draga Iulia. Da, ar fi fost o idee foarte buna si chiar m-am gandit la nuci dar nu am avut. In schimb vezi avantajul de a avea flori in balcon? ;)

    ReplyDelete
  3. Chère Simona !
    Me voilà un peu de retour chez toi et je découvre (entre autre) cette délicieuse recette que je ne connaissais pas et ces belles photos (avec en plus de si jolies fleurs :))
    Bravo pour les explications en photos, ainsi j'ai tout bien compris ;-)
    Merci et @ bientôt !
    Sandy de cuisinetcigares
    http://www.cuisinetcigares.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chère Sandy,
      Merci beaucoup pour ton message. L’avantage d’avoir des fleures en balcon c’est que parfois elles décorent joliment les plats :-)
      Il y a une forme spéciale pour faire ce gâteau en forme cylindrique, mais, comme je ne l’ai pas, j’ai improvisé. Ce gâteau est très populaire surtout en Transylvanie, le centre du Roumanie.
      A bientôt!

      Delete

You may also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...