Tuesday, 26 May 2015

Prajitura Tosca

Această prăjitură foarte populară şi cunoscută la noi este formată dintr-un blat cu mac şi cocos, o cremă de vanilie, un strat de biscuiţi însiropaţi şi glazură de ciocolată.

Am avut şansă să găsesc maci şi nu m-am abţinut să nu culeg câţiva cu toate că aceste flori superbe nu rezistă mai mult de câteva minute…

Avem nevoie de:
Pentru blat:
  • 8 albuşuri
  • 200 gr zahăr
  • 100 gr mac
  • 100 gr nuca de cocos
  • 3 linguri făină
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 1 praf sare

Pentru cremă:
  • 8 gălbenuşuri
  • 180 gr zahăr
  • 600 ml lapte
  • 90 gr amidon
  • 1 fiolă esenţă de vanilie
  • 200 gr unt moale

Pentru stratul de biscuiţi:
  • 20 biscuiţi de tip petit beurre
  • 100 ml cafea

Pentru glazură:
  • 200 gr ciocolată neagră
  • 100 ml smântână lichidă
  • 50 g unt

Cum procedăm:
Batem albuşurile cu praful de sare până se întăresc, apoi adăugăm zahărul în ploaie mixând în continuare . Obţinem o bezea tare în care adăugăm macul, cocosul, făina şi praful de copt, în reprize, incorprand cu grijă cu ajutorul unei spatule de jos în sus. Compoziţia rezultată o punem într-o tavă tapetata cu hârtie de copt (sau unsă cu unt şi tapetata cu făină). Dăm la cuptor (care a fost încălzit în prealabil) la 150 C pentru 30 minute. Verificăm din când în când pentru a nu avea surprize. Facem testul cu scobitoarea pentru a fi siguri că blatul este copt.
Între timp facem crema. Într-o cratiţă mixăm bine gălbenuşurile cu zahărul apoi adăugăm esenţa, laptele şi amidonul. Punem cratiţa pe foc şi amestecăm continuu până când compoziţia se îngroaşă ca la budincă. Atenţie, amidonul de poate prinde de fundul vasului, de aceea trebuie amestecat continuu la foc mediu. Când crema este gata retragem vasul de pe foc şi o lăsăm să se răcească. Când aceasta este puţin călduţă, adăugăm şi untul tăiat cubuleţe. Amestecăm bine pentru a omogeniza crema. Când aceasta este complet rece o turnam peste blatul complet răcit. Nivelăm bine crema.
Biscuiţii îi scufundăm câteva secunde în cafeaua rece şi-i punem peste cremă.
Glazura o facem topind ciocolata în smântână şi unt, la foc mic. O turnăm peste stratul de biscuiţi. Lăsăm prăjitura câteva ore la frigider pentru a se întări, sau mai bine peste noapte.
Poftă bună!

6 comments:

  1. Ohh comme c'est beau !!! ton gâteau ressemble aux Napolitain... ;-)
    Moi aussi, J'adore les poppy (coquelicots) mais plutôt que d'en prélever les graines, je prends les pétales pour faire de la gelée de coquelicots ^^
    Belle semaine !
    Sandy de Cuisinetcigares !
    http://www.cuisinetcigares.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. J’adore cette fleure surtout pour sa beauté. J’aime aussi les graines de pavot. J’espère qu’avec la première occasion je vais faire le sirop de pétales de coquelicots. Bonne semaine et bisous!

      Delete
  2. super gourmand ce gâteau!
    Bizz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merci Dan pour ta visite. Je te souhaite une bonne soirée. Bizz

      Delete
  3. Draga Simona, am pregatit aceasta prajitura pentru ziua mea. A fost delicioasa si a avut mare succes. In plus, mi s-a parut foarte usor urmand instructiunile tale, explicatiile sunt foarte clare si am mers la sigur. Trebuie sa iti spun ca e prima data cand reusesc sa fac o glazura de ciocolata care sa nu fie lipicioasa, sa nu curga si sa fie atat de buna. Cu ajutorul tau, cred ca de acum voi prinde curaj sa incerc si alte retete de prajituri cu crema si glazura. Iti multumesc, Adriana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Adriana, iti multumesc pentru vizita si pentru apreciere. Ma bucur mult ca ai incercat reteta si ca a avut succes. Tosca este una din prajiturile preferate ale familiei, de aceea o prepar atunci cand am ocazia.
      Glazura aceasta o fac si pentru alte prajituri pentru ca se face usor si merg la sigur.
      Sper sa mai incerci si alte retete, te astept cu drag.
      Simona

      Delete

You may also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...